Gyorskocsi utcai börtön bővítése

Gyorskocsi utca zárka

2013. december 18-án adták át a több mint száz férőhellyel bővített Gyorskocsi utcai börtön felújított emeletét. A felújítási munkálatokhoz minden biztonságtechnikai eszközt cégünk szállított és telepített.

Cséri Zoltán, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta, hogy a bővítésnek köszönhetően csökken a telítettség és javulnak az általános elhelyezési körülmények. Tájékoztatása szerint az intézményben elhelyezhető létszám 198-ról 298-ra nő, Budapesten pedig összesen 979-ről 1079-re nő a kapacitás. Megjegyezte: a ténylegesen elhelyezhető fogvatartottak száma telítettség függvényében akár 150 fővel is növekedhet.

Kitért arra, hogy az 1923-ban épült börtönt 2009-ben ideiglenesen kiürítették, majd 2011-ben ismét rendszerbe állították. A kormány 2013 nyarán döntött a férőhelybővítésről, egyebek mellett a női fogvatartottak számának emelkedése miatt.

A parancsnok ismertette, hogy szintenként 10 zárkát alakítottak ki, ezekben 2, 4, vagy 8 embert tudnak elhelyezni. Emellett egy-egy nevelői-közösségi és szolgálati helyiséget is létrehoztak minden emeleten – tette hozzá, megjegyezve: az épületben kicserélték a nyílászárókat, a felújították a gépészetet, a tűzvédelmi rendszert és az elektromos hálózatot.

Kiemelte: a munkálatok első periódusába 40 fogvatartottat vontak be, ők 14 ezer munkaórát dolgoztak.

(forrás: kormany.hu)